Green Design Festival


Μέσα από τις εφαρμοσμένες τέχνες θέλησε να ευαισθητοποιήσει το Green Design Festival που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα (10 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου). Καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος ένα οικολογικό σύγχρονο play ground στην Πλατεία Συντάγματος φιλοξενούσε πέρα από τις διαφορετικές πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε ημέρας, μια βιβλιοθήκη με θέμα την οικολογία αλλά και εμπνευσμένες κατασκευές νέων καλλιτεχνών δημιουργημένες από πράγματα που με την πρώτη ματιά θα φαίνονταν άχρηστα.


Ο χώρος ήταν κατασκευασμένος από ξύλινες παλέτες, ενώ παλιά κιβώτια απο κοντέινερ είχαν μετατραπεί σε αίθουσες προβολής και εκθεσιακούς χώρους. Μεγάλοι πίνακες προέτρεπαν τους πολίτες σε απλές κινήσεις για την σωτηρία του πλανήτη, ενώ τα ειδικά λευκώματα περίμεναν τις «πράσινες ευχές» και τις απόψεις των περαστικών.



Σε κεντρικά σημεία της πόλης φιλοξενήθηκαν δράσεις street art, μετατρέποντας το κέντρο σε ένα μεγάλο πολύχρωμο δάσος από τεχνητά δέντρα και ιδιαίτερες κατασκευές. Διακεκριμένοι γραφίστες δημιούργησαν δέκα μεγάλους χάρτες για ισάριθμα σημεία της Αθήνας στα οποία ο οποιοσδήποτε μπορούσε να ανεβάσει στο διαδίκτυο μέσω Bluetooth τα μηνύματα του, προσκαλώντας έτσι όλους τους Αθηναίους σε ένα μεγάλο διαδραστικό παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μικρά guerilla motion design videos, όπως ονομάστηκαν, γέμισαν τα διαδικτυακά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, παρακινώντας τους πολίτες να δημιουργήσουν πράσινο εκεί που δεν υπάρχει.

Το Green Design Festival διοργανώθηκε από το μη κυβερνητικό φορέα επαγγελματιών αρχιτεκτόνων και ελεύθερων επαγγελματίων BrainLab, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

(Το promo-video για το Αthens green design festival)

Στόχος της δράσης ήταν να μετατρέψει την πόλη σε φυτώριο ιδεών και προτάσεων για το πώς η Αθήνα μπορεί να γίνει πιο πράσινη και να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ζησουν μια πολύπλευρη εμπειρία με οικολογικά μέσα και μηνύματα. (http://www.greendesignfestival.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: