Συνήθως οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό μιάς επετείου από την ίδρυση - λειτουργία ενός δημόσιου φορέα έχουν απλά έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ενέργειες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων γίνονται για καθαρά τυπικούς λόγους και τις περισσότερες φορές απλά για να γίνουν. Υπάρχουν όμως και τρανές εξαιρέσεις...
Φέτος, η Ελληνική Ραδιοφωνία συμπλήρωσε τα 70 χρόνια συνεχούς εκπομπής της στα ραδιοκύματα. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού η ΕΡΤ ΑΕ οργάνωσε μια σειρά ενεργειών προβολής και επικοινωνίας.
Η σημαντικότερη, και πιο επιτυχημένη από αυτές, ήταν η μεγάλη έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο. Δίπλα στους χώρους που φιλοξενήθηκε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθήνων, είχαν συγκεντρωθεί ενθυμήματα, εικόνες, και μηχανήματα που αφηγούνται την ιστορία του δήμοσιου ραδιοφώνου στην Ελλάδα.
Λαμβάνοντας ένα ψηφιακό δέκτη ήχου (mp3 player) στην είσοδο της έκθεσης, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να συνοδεύσει την περιήγησή του με σπάνια ραδιοφωνικά ντοκουμέντα εποχής, που αποτελούνταν απο ραδιοφωνικά επίκαιρα και ζωντανές μεταδόσεις, μέχρι αναμεταδόσεις αγώνων και παιδικές εκπομπές. Έτσι μια σειρά από φωτογραφίες και αντικείμενα από το πολύτιμο Αρχείο - Μουσείο της ΕΡΤ, ταυτίζονταν χρονικά με τα ηχητικά αποσπάσματα κανοντάς την έκθεση ζωντανή και την περιήγηση κάτι παραπάνω απο μοναδική εμπειρία.
Οι διοργανωτές κατάφεραν να επιτύχουν την πρώτη "έκθεση ήχου" στην Ελλάδα. Και αυτό διότι για κάθε έκθεμα δίνονταν η ιστορική του τεκμηρίωση μέσα από ένα το "ακουστικό οδηγό" που κρατούσαν και περιείχε σπάνια αποσπάσματα.
Η έκθεση αναδεικνύει διαδραστικά την αξία του ραδιοφώνου στην σύγχρονη πορεία της χώρας. Πολύ περισσότερο καταρίπτει τους ισχυρισμούς του παρελθόντος για τον ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας ως αμιγώς κρατικού μηχανισμού προπαγάνδας. Προβάλλοντας την ενημέρωση που προσέφερε στην επαρχία μέσω των περιφερειακών σταθμών, την σημασία του ραδιφώνου για την εμψύχωση του πληθυσμού στις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες (περίοδος κατοχής), την διαρκή έμφαση στον πολιτισμό μέσα από τις εκπομπές λόγου το "Θέατρο στο Ραδιόφωνο" και την επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα. Χωρίς βέβαια να απαρνείται το ψυχαγωγικό του χαρακτήρα κύριως μέσα από την κάλυψη των αθλητικών γεγονότων σε όλη την χώρα, αλλά και της εκπομπές "Χαρούμενα Ταλέντα", "Λιλλιπούπολης" της "Θείας Λένας" και όλους εκείνους τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στα στούνιο της ραδιοφωνίας.
Δε ξεχνάει βέβαια και τον χαρακτήρα της "Φωνής της Ελλάδος" που έχει πάντα το άκουσμα του "Τζομπανάκου" στα αυτιά των αποδήμων σε όλον το πλανήτη.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης ένα στούντιο εξέπεμπε ζωντανά από το χώρο της στο Ζάππειο. Εκεί η ΕΡΑ έδινε τη δυνατότητα στον καθέναν να ηχογραφήσει την δική του εκπομπή, με τις καλύτερες εκπομπές να αναμεταδίδονται από τις συχνότητές της.
Ζωντανές εμφανίσεις τραγουδοποιών και ημερίδες για θέματα σχετικά με το ραδιόφωνο στουςπου φιλοξενήθηκαν παράλληλα με την έκθεση, έδιναν τον χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής.
2 σχόλια:
Nice blog!
Ευχαριστούμε ΤΤ. Περιμένουμε παρεμβάσεις και σχόλια
Δημοσίευση σχολίου