«Βρες το σωστό σημείο»


Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει την εικόνα της. Ωστόσο για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί χρειάζεται την συμμετοχή των κατοίκων της. Για τον λόγο αυτό πριν από ένα περίπου μήνα, ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και παράλληλα να ενεργοποιήσει τους πολίτες στην καθαριότητα της πόλης τους.

Με το άμεσο και ευθύ μήνυμα: «Βρες το σωστό σημείο», ενθαρρύνει τους δημότες της Αθήνας να είναι περισσότερο υπεύθυνοι με τα σκουπίδια τους και να τα πετάνε στα «σωστά σημεία», δηλαδή στους κάδους και τα καλάθια απορριμμάτων που έχει τοποθετήσει ο δήμος.

Στις αφίσες που αναρτήθηκαν σε στέγαστρα λεωφορείων, αποτυπώνονται σε μεγάλο μέγεθος εναλλακτικές εικόνες ρύπανσης της πόλης, που οφείλονται σε κακές συνήθειες (αποτσίγαρα, πλαστικά ποτήρια, ογκώδη αντικείμενα πεταμένα στο δρόμο κλπ). Σε κάθε φωτογραφία υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για την πόλη της Αθήνας (ταξί, λεωφορεία, στύλοι δρόμου κλπ). Στο πάνω μέρος κάθε φωτογραφίας αποτυπώνεται με έντονη γραφή η φράση «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ!» (εναλλακτικά «Αυτή δεν είναι η σωστή κίνηση). Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας υπάρχει το μήνυμα «ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ» (ή «Κάνε τη σωστή κίνηση») και στοιχεία για τον εξοπλισμό του δήμου (π.χ. «4.635 καλάθια περιμένουν τα απορρίμματα σου»).

Στη συνέχειά της η εκστρατεία περιλαμβάνει τοποθέτηση περιπτέρων σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου εθελοντές του δήμου, θα ενημερώνουν τους πολίτες για τον νέο κανονισμό καθαριότητας αλλά και για τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για εξειδικευμένες εργασίες (μεταφορά μπαζών κλπ). Στα περίπτερα διανέμεται ενημερωτικό υλικό, καθώς και σακούλες πολλαπλών χρήσεων (η πλαστική σακούλα απαγορεύεται από τον Απρίλιο στα όρια του Δήμου Αθηναίων). Το πρωτοποριακό είναι πως για πρώτη φορά το έντυπο για την καθαριότητα θα κυκλοφορεί σε πέντε γλώσσες με σκοπό τους μετανάστες της πόλης.

(Ενημερωτικό περίπτερο της εκστρατείας έξω απο σταθμό ΗΣΑΠ)

Παράλληλα δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα http://www.sostosimeio.gr/, που περιγράφει την εκστρατεία και των μηχανισμό καθαριότητας. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παίξει και ενα ειδικά σχεδιασμένο για την εκστρατεία ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ο χρήστης προσπαθεί να μαζέψει όσο περισσότερα σκουπίδια μπορεί μέσα στον μεταλλικό κάδο, ενώ αυτά ρίπτονται ανεξέλεγκτα.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ με θέματα ίδια με εκείνα των αφισών ενω ταυτόχρονα έχει προγραμματιστεί η διανομή T-shirts και κάδων για περίπτερα με το σλόγκαν «Αυτό είναι το σωστό σημείο».

Η όλη καμπάνια είναι παράγωγη της δημοτικής ραδιοφωνίας «Αθήνα 9,84».

Δεν υπάρχουν σχόλια: