Product Placement: Η «νέα» μορφή της διαφήμισης

(Snapshot απο γνωστο video-clip όπου εμφανίζεται λογοτυπημένη συσκευή κινητού τηλεφώνου. Κλασσικό παράδειγμα σύγχρονου product placement)

Μετά από έρευνες και αναλύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η αποδοτικότητα του κλασικού διαφημιστικού μοντέλου είναι περιορισμένη. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ακόμη περισσότερες και πιο προχωρημένες διαφημιστικές προσπάθειες.
Ένας διαδεδομένος τρόπος για να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα της διείσδυσης στο κοινό, είναι η πρακτική τοποθέτησης διαφημίσεων μέσα στο ίδιο το περιεχόμενο του έργου/προγράμματος με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να μην μπορεί να τις αποφύγει.

Η συγκεκριμένη τεχνική του product placement ή στα ελληνικά γκρίζα διαφήμιση, δεν αποτελεί βέβαια καινούργιο φαινόμενο. Από τη δεκαετία του `30, η εταιρεία απορρυπαντικών Procter & Gamble, προωθούσε τα προϊόντα της μέσα από εκπομπές του ραδιόφωνου, τις λεγόμενες μετέπειτα σαπουνόπερες.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η γκρίζα διαφήμιση γίνεται έναντι πληρωμής. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση δωρεάν παροχής προϊόντων της εταιρείας για χρήση στην ταινία. Η αύξηση του product placement τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κυρίως στον κυκεώνα των μηνυμάτων που βομβαρδίσουν καθημερινά τους καταναλωτές, και στην δυνατότητα του τηλεθεατή για συνεχή zapping.

Ο στόχος της εφαρμογής της γκρίζας διαφήμισης είθισται να είναι η ενίσχυση της εικόνας της μάρκας και η δημιουργία θετικής στάσης απέναντι στο προϊόν μέσα από τη συσχέτιση του με κάποιον ηθοποιό ή μια συγκεκριμένη κατάσταση που περιγράφεται στο πρόγραμμα-έργο.
Με τη χρήση αυτής της μεθόδου, αντί μια εταιρεία να αγοράσει διαφημιστικό χώρο γύρω από το περιεχόμενο που την ενδιαφέρει, γίνεται η ίδια συμπρωταγωνιστής στο έργο.
Ας δούμε ορισμένες παραδείγματα για να διαφανεί η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου:

Στην ταινία «Δεκαπενταύγουστος», λίγο πριν το πλάνο που εμφανίζει την οικογένεια που πρωταγωνιστεί να ταξιδεύει εκτός Αθηνών, για λίγα δευτερόλεπτα, η κάμερα μένει σταθερή στο πλοίο με ευκρινές το τίτλο «Hellas Ferries», που δένει στο λιμάνι του Πειραιά. Η σκηνή αν και πραγματική, ενέχει στοιχεία της τεχνικής.

(Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο απο την ταινία "Δεκαπενταύγουστος")

Στην ταινία «Η αγάπη είναι ελέφαντας» η Δ. Ματσούκα και ο Θ. Αθερίδης σταθμεύουν έξω από ένα κατάστημα της αλυσίδας «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Στη συνέχεια, και ενώ βρίσκονται μέσα στο αναψυκτήριο «Γρηγόρης», οι πρωταγωνιστές έχουν σε δεύτερο πλάνο εταιρική εικόνα του καταστήματος που βρίσκονται.



(Τα σχετικά στιγμιότυπα απο την ταινία "Η αγάπη είναι ελέφαντας")

Στην ταινία «5 λεπτά ακόμα» η Παναγιώτα Βλαντή και o Βασίλης Χαραλαμπόπουλος εμφανίζονται να λογομαχούν ενώ κάνουν τις αγορές τους σε ένα σούπερ μάρκετ. Κάποια στιγμή σταματούν στο διάδρομο με τα δημητριακά, σε τέτοιο σημείο που είναι αντιληπτή η εικόνα του προϊόντος «Fitness της Nestle», το οποίο και τελικά επιλέγει η πρωταγωνίστρια.


(Snapshot απο την ταινία "5 λεπτά ακόμα")

Στη ταινία «Πίσω πόρτα» οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται να συνομιλούν έξω από ένα καφενείο της δεκαετίες του `60. Οι διαφημιστικές πινακίδες εποχής του καφέ «Παπαγάλος Λουμίδης» και της σοκολάτας «Παυλίδη», που βρίσκονται στις προθήκες του καταστήματος, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στην περίπτωση αυτή ενισχύεται με το παραπάνω η έννοια της ιστορικής καταβολής που έχουν οι συγκεκριμένες μάρκες στην Ελλάδα. Στο ίδιο σκεπτικό η διαφήμιση «Νescafe Φραππέ», στην τέντα του περιπτέρου, αν και απέχει κατά πολύ από τη σημερινή εικόνα του προϊόντος, αντικατοπτρίζει στα μάτια του δέκτη μια μάρκα που εμπιστεύεται για δεκαετίες.


(Τα αποσπάσματα απο την ταινία "Πίσω Πόρτα")

Σε μια σκηνή στην ταινία «Θηλυκή εταιρία» η Σόφη Ζαννίνου εμφανίζεται να διασκεδάζει σε νυχτερινό κέντρο της επαρχίας. Στο τραπέζι είναι σε εμφανές σημείο τοποθετημένα δυο δημοφιλή προϊόντα της εταιρίας Pepsico Ήβη, η «Pepsi Cola» και το Νερό «Ήβη Λουτράκι»

(Snapshot απο την ταινια "Θηλυκη Εταιρεια")


Ιδιαίτερη περίπτωση γκρίζας διαφήμισης αποτελούν οι ταινίες “Alter Ego” και «Λούφα και Απαλλαγή». Το λογότυπο της Vodafone είναι σε πολλά σημεία εμφανές (διαφημιστικά ποτήρια, διαφημίσεις στο δρόμο κα) χωρίς βέβαια να γίνεται άμεση αναφορά της εταιρείας στην ταινία.

(Snapshot απο την ταινία Λούφα και Απαλλαγή. Διακρίνεται αφίσα της Vodafone)


Αξίζει να αναφέρουμε πως και η παρακτική της γκρίζας διαφήμισης χρησιμοποιούνταν και στις παλιές ελληνικές ταινίες, αν και τότε ακόμη κι οι πιο υποψιασμένοι δεν μπορούσαν να φανταστούν πως πρόκειται για μια έννοια διαφήμισης. Είναι κλασική η σκηνή του ηθοποιού στη θυρίδα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» να εκδίδει εισιτήριο ή καθώς βρίσκεται στο Αεροδρόμιο και περιμένει την αναχώρηση να ακούγεται η αναγγελία «…αναχώρησις πτήσεως 201 της Ολυμπιακής Αεροπορίας δια Παρισίους». Ακόμα και αυτές, οι σκηνές όπου οι άνδρες συνήθως, ηθοποιοί αναρωτιούνταν πως θα συμπληρώσουν το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, ή ο μικρός που προσπαθεί να πουλήσει το Λαχείο Συντακτών. Τέλος οι πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις όπου ο ηθοποιός ζητάει από τον περιπτερά «Άσσο φίλτρο κασετίνα και την Βραδυνή».

Οι αμερικάνικες ταινίες είναι ίσως οι χαρακτηριστικότερες στην επιτυχημένη χρήση του product placement. Στο συγκεκριμένο άρθρο είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πώς εκμεταλλέυθηκαν οι εταιρείες αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: