Δημοτικές Εκλογές (3): Πως πρασίνισε η Αθήνα;
Δημοτικές Εκλογές (2) "Επικοινωνία με ξένα...κώλυβα"
- Οι περισσότεροι δήμαρχοι αφήνουν για το τέλος της τετραετίας τα εγκαίνια όποιων έργων έχουν κάνει. Με αυτόν τον τρόπο αφενός τα έργα «εμφανίζονται επίσημα» στα μάτια των δημοτών αλλά παραμένουν και πρόσκαιρα στην μνήμη τους ως ψηφοφόροι. Τα εγκαίνια μπορεί να περιλαμβάνουν από νέα δημοτικά κτίρια μέχρι παιδικές χαρές και μικρά πάρκα. Φυσικά μια τέτοια εκδήλωση σκοπό έχει να δημιουργήσει «θόρυβο» και έτσι συνήθως περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα ή μικρή δεξίωση.
Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές για κάθε περίπτωση και δεν αποτελούν σχόλιο-κριτική για τους ΟΤΑ από όπου προέρχονται.
Δημοτικές Εκλογές (1) Πολιτικό Φυλλάδιο... οι πετυχημένες τακτικές
4. Η Μαριάννα Παγώνη, γνωστή έμπορος της Αθήνας, εκμεταλλεύεται το όνομα της φίρμας της και φιγουράρει σε ένα φυλλάδιο σε σχήμα γραβάτας με την εύστοχη ατάκα: «Για κάθε κόμπο υπάρχει λύση».
Β. Η ατάκα και το παιχνίδι με τις λέξεις
Γ. Η Φωτογραφία
WWF: Ενα Panda δε μπορεί να κάνει τα πάντα

Η καμπάνια τρέχει μέσω καταχωρήσεων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθεί να αναδείξει τις λεγόμενες "αθώες κινήσεις" του καλοκαιρίου που κάνουν οι περισσότεροι (κάψιμο χόρτων, ψησταρία στην εξοχή, πέταμα τσιγάρου) και συνήθως προκαλούν το 40% των πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Η καμπάνια υλοποιείται με την υποστήριξη των Κοινωφελών Ιδρυμάτων Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη και την συμβολή εθελοντών της οργάνωσης (εταιρείων και ανθρώπινου δυναμικού). Αξίζει να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται τόσο επιτυχημένα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την δημιουργία μιας επιτυχημένης και ποιοτικά εξαιρετικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης.
Το δημιουργικό έγινε από το Τμήμα Επικοινωνίας του WWF και η παραγωγή των σποτ από την Anemon.
Η σελίδα της καμπάνιας είναι http://www.wwf.gr/panda/
Flatmates: Η πρώτη διαδικτυακή ελληνική σειρά

Mundial και διαφημίσεις χορηγών
H Vodafone λάνσαρε νέα καμπάνια με μήνυμα "Με κάθε τρόπο θα είμαστε κοντά σου". Στο διαφημιστικό σποτ ένας φιλότιμος οδηγός ταξί αποφασίζει να μεταφέρει τρεις έλληνες στην Νότια Αφρική επειδή είχαν χάσει την πτήση τους για εκεί. Διασχίζουν οδικώς Ευρώπη και Αφρική, αναδεικνύοντας στο τέλος την πίστη όλων των ελλήνων στην προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδος. Η καμπάνια είναι επιμέλεια της Spot JWL.
H Amstel σε συνεργασία με την ΕΠΟ δημιούργησε πρόγραμμα επικοινωνίας με τίτλο "Θα σκεφτόσουν την Εθνική χωρίς τις ευχές όλων μας;". Ένας φιλόδοξος προπονητής επαρχιακής ομάδας αποφασίζει να γράψει τις ευχές του στην φανέλα της Εθνικής. Η γιγαντιαία φανέλα περιόδευσε σε 6 μεγάλες πόλεις και συγκέντρωσε τις ευχές των ελλήνων ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας όπου και παραδόθηκε στους παίκτες. Η εφαρμογή υποστηρίχτηκε και ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας που παρέδιδε μαθήματα ο γνωστός πια... προπονητής της Ανω Βασιλίτσας!
Lipton Ice Tea και Beach Volley στο Σύνταγμα
Απλα Μαθήματα Πολιτικής Επικοινωνίας (1)
Ας τα δούμε όλα τα παραπάνω με μερικές τρανταχτές περιπτώσεις επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.
Δελτίο Τύπου και τύπου...δελτίο
- Βεβαίως, το έλαβα χθές το μεσημέρι
- Πολυ ωραία. Θέλω επίσης να σας ρωτήσω αν σας φάνηκε ενδιαφέρον και αν θα υπάρξει κάποια δημοσίευση.
- Κοιτάξτε, το έχω προωθήσει για δημοσίευση και θα εξαρτηθεί απο τον αρχισυντάκτη μου.
- Πολύ ωραία σας ευχαριστώ πολύ..."
Και όλοι ξέρουμε που το προώθησε... Αυτός θα μπορούσε να είναι - και είναι - ένας καθημερινός τυπικός διάλογος μεταξύ ενός νέου client executive και ενός δημοσιογράφου στη διάρκεια του follow up για την κυκλοφορία δελτίου τύπου.
Το πιθανότερο είναι πως μετά απο αυτό το διάλογο το δελτίο δε θα δεί ποτέ το φως της δημοσιότητας γιατί προωθήθηκε αντί για τον αρχισυντάκτη, στον κάλαθο των αχρήστων ή στα deleted του outlook. Τι δεν έγινε σωστά λοιπόν; Όχι πολλά πράγματα αλλά πολύ

1. Το δελτίο πρέπει να περιέχει είδηση. Το λάθος που κάνουν πολλοί πελάτες -μιλάω εκ της βραχύβιας πείρας μου- είναι να νομίζουν πως θα πουλήσουν μέσα απο ένα δελτίο τύπου. Εκεί μπαίνει στη μέση ο ρόλος του συμβούλου με τον οποίο θα πρέπει να τους αποτρέπει κανείς απο κάτι τέτοιο. Αν η λίστα των ανθρώπων που θα παραλάβουν το δελτίο έχει εξ' αρχής καταρτιστεί σωστά τότε αρκεί το Δ.Τ. να έχει κάτι που αξίζει για το δημοσιογράφο και αυτό είναι ένα γεγονός που αφορά το ρεπορταζ που καλύπτει. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα ΜΜΕ δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δημοσιεύουν ειδήσεις και διαφημίσεις. Επομένως αν το Δ.Τ. μοιάζει με διαφήμιστικό φροντίστε η εταιρεία την οποία εκπροσωπείτε να έχει καλές και -πρώτα απ' όλα - έμμισθες σχέσεις με το εμπορικό τμήμα του μέσου που θέλετε να προσεγγίσετε, αλλιώς... . Πρόσφατα έτυχε να μιλάω τηλεφωνικά με δημοσιογράφο -με τον οποίο να σημειώσω ότι δεν έχουμε γνωριστεί- πάνω απο 20' για δελτίο τύπου στο οποίο έκανα follow up - εξυπηρέτηση σε άλλο συνάδελφο. Αν λοιπόν το δελτίο σας είναι ενδιαφέρον θα το καταλάβετε απο την κουβέντα σας με το δημοσιογράφο. Θα σας μιλάει εκείνος/η γι' αυτό και όχι εσείς όπως συνηθίζεται.
2. Φροντίστε να αποκτήσετε οικειότητα με το/τη δημοσιογράφο. Ακόμα και αν κάποιοι δε σας θυμούνται ξεκινήστε το τηλεφώνημα σας υπενθυμίζοντας ότι έχετε επικοινωνία για τα νέα της "ταδε" εταιρείας και μιλήστε του/της στον ενικό (χωρίς φυσικά να γίνεστε αγενείς). Κάτι τέτοιο τους θυμίζει ότι στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ένας άνθρωπος και όχι μια μηχανή αναγκαστικής επικοινωνίας. Αυτό δεν βοηθά απαραίτητα στη δημοσίευση του δελτίου αλλά με τον καιρό πιθανότατα θα κάνει τον δημοσιογράφο πιο ειλικρινή απέναντί σας δίνοντας σας ένα πολύτιμο feedback για το τι είναι χρήσιμο και τι όχι στα δελτία σας. Επίσης με τον καιρό θα έχετε την ευχέρεια να διερευνήσετε επιπλέον ευκαιρίες συνεργασίας όπως για παράδειγμα τη συνέντευξη ενός spokesperson του πελάτη σας, πράγμα που θα κάνει χαρούμενο τόσο το δημοσιογράφο όσο και τον πελάτη (also known as win-win situation). Τέλος είναι σίγουρο πως θα κάνετε νέους φίλους και αυτό είναι εξίσου σημαντικό σε αυτή τη ζωή :-)
Ποιό είναι το επιμύθιο; Να ξεπεράσουμε την τυπική πλευρά του πράγματος και να επικεντρωθούμε στην ουσία. Και πολλά ακόμη τα οποία θα σας κούραζαν αν τα διαβάζατε όλα σε ένα post.
Για την ώρα σας αφήνω. Πάω να ξαναγράψω ένα διαφημιστ.... έεεε, ένα δελτίο τύπου ήθελα να πώ.
Την φωτογραφία τη δανείστικά απο το blog "no more comm"
"Πολιτικές Κουζίνες" από την ΙΚΕΑ
Άστα να... πάνελ!
(Ευχαριστώ το blog "the three wishes" για την εικόνα)
Η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη των ημερών (παραμερίζοντας τη γνώμη μου για τον πολιτικό κόσμο της χώρας και χωρίς να έχω ψηφίσει ποτέ το κυβερνών κόμμα [έχει σημασία αυτό για τη συνέχεια]) ήταν η έκρηξη του πρωθυπουργού στη δευτερολογία του, κατα τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής σχετικά με την ψήφιση ή όχι των μέτρων οικονομικής στήριξης। Δεν αναφέρομαι στην πολιτική ή τις θέσεις του πάνω στο ζήτημα। Απομονώστε το κομμάτι μετά το 3' 52'' στο οποίο ο πρωθυπουργός απαντά στους συνεχόμενους ψίθυρους για τη λάθος χρήση έκφρασης στη διάρκεια της ομιλίας του. Όπως λέει και μια συνάδελφος, σε τέτοιες στιγμές "τι τους θέλει κανείς τους επικοινωνιολόγους"। Λόγω επαγγελματικής ιδιότητας κάτι τέτοιο θα έπρεπε να με θίγει, έτσι δεν είναι; Όχι και πάλι όχι। Άλλωστε η πεμπτουσία της επικοινωνίας είναι η ειλικρίνεια। Όταν δε αυτή συνοδεύεται και απο μια δόση αυθορμητισμού νομίζω ότι "την έχουμε" τη συνταγή।
Μπράβο λοιπόν σ' αυτή την (ας ελπίσουμε όχι) προσωρινή αναλαμπή στην πολιτική ζωή.
Τα λέμε σύντομα.
Promotion στο θέατρο
Ο δυναμισμός του Λογοτύπου
- Η συγχώνευση δυο πειραϊκών συλλόγων γέννησε τον Ολυμπιακό και το λογότυπό του. Η χρονολογία ίδρυσης είναι δηλωτική της ιστορίας του ΟΣΦΠ. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού.
- Από την ίδρυσή της το 1950 το λογότυπο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού παραμένει το ίδιο εύκολα αναγνωρίσιμο. Τα αρχικά γράμματα της επιχείρησης ταυτίζονται με τον ηλεκτρισμό και εμφανίζονται έντονα και τονισμένα στο λογότυπο. Το σχέδιο έκανε εύκολα αντιληπτό και σε αυτόν που δεν γνώριζε ανάγνωση ότι πρόκειται για εταιρεία ηλεκτρισμού, μια και η χρήση του ήταν ευρεία (από έγγραφα μέχρι σήμανση σε μετασχηματιστες).
- Το 1972 η τότε Τράπεζα Πίστεως καθιέρωνε νέο λογότυπο που μέχρι και σήμερα προέρχεται από παράσταση ενός από τα αρχαιότερα νομίσματα της Αίγινας. Είναι ταυτόχρονα γεωμετρικό, αλλά και τόσο αφηρημένο ώστε να λειτουργεί ακόμη και διακοσμητικά στις διάφορες εφαρμογές της τράπεζας. Εντάσσεται σε ένα περίγραμμα που μαζί με το ανοικτό κυανό προσελκύει το μάτι και εντυπώνεται εύκολα στη μνήμη. Η επωνυμία της τράπεζας, πλέον ALPHA BANK, περιέχεται στο σύνολο αντιπροσωπεύοντας μια ιστοριά για τον τραπεζικό όμιλο.
Από τα τρία πολύ γνωστά παραδείγματα γίνεται αντιληπτό ότι ένα λογότυπο δεν είναι απλά μια απεικόνιση. Στο σύνολό του κλείνει μια ιστορία ακόμα και μια παράδοση - ιδέα. Το χρώμα που περιέχει γίνεται υποδηλωτικό του φορέα που αντιπροσωπεύει. Το σχέδιό του είναι σχετικά εύκολο για να μένει στη μνήμη και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές. Κυρίως περιέχει ένα λεκτικό σύνολο ή αρκτικόλεξο για να συνδέεται αμέσως με αυτό που αντιπροσωπεύει.
Δημόσιες Σχέσεις και Crisis Management

Οι Δημόσιες Σχέσεις (Public Relations) αποτελούν ένα πολύ σημαντικό "εργαλείο" για την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης. Ως ένα από τα πέντε στοιχεία του Μείγματος Προβολής (τα υπόλοιπα είναι η Προσωπική Πώληση, η Διαφήμιση, η Προώθηση Πωλήσεων και το Άμεσο Μάρκετινγκ), οι Δημόσιες Σχέσεις είναι ίσως το στοιχείο που είναι το λιγότερο κατανοητό αλλά και εκείνο που περικλείει απεριόριστες δυνατότητες. Ο ρόλος τον οποίο η λειτουργία των δημοσίων σχέσεων καλείται να διαδραματίσει είναι ουσιαστικός τόσο στις "καλές μέρες" όσο και σε δύσκολες περιόδους για την επιχείρηση.
Τι είναι όμως οι δημόσιες σχέσεις; Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Δημοσίων Σχέσεων, οι δημόσιες σχέσεις είναι η "συστηματική, προγραμματισμένη, συνεχής και συνεπής προσπάθεια για τη δημιουργία και τη διατήρηση σχέσεων αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα σε ένα άτομο ή μια οργανωμένη ομάδα και τα κοινά της". Από αυτό τον ορισμό εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι δημόσιες σχέσεις δεν αποτελούν "προπαγάνδα" αφού αποσκοπεί στην καλλιέργεια αληθινών σχέσεων μιας επιχείρησης με τις ομάδες ενδιαφερομένων.
Η ουσιαστική συμβολή των δημοσίων σχέσεων στην επιτυχία της επιχείρησης γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστούμε τις ποικίλες ανάγκες που αυτές καλύπτουν. Πιο συγκεκριμένα, οι δημόσιες σχέσεις διαμορφώνουν και υποστηρίζουν την εικόνα και τη φήμη της επιχείρησης, πληροφορούν τις ομάδες ενδιαφερομένων, προετοιμάζουν την αγορά για το λανσάρισμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών και προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν κρίσεις (Crisis Management).

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι δημόσιες σχέσεις χρειάζονται συνεχή εφαρμογή, προϋποθέτουν τη συμμετοχή ΟΛΩΝ στην εφαρμογή τους και η αποτελεσματικότητά τους είναι μεσομακροπρόθεσμη.
Οι δημόσιες σχέσεις δοκιμάζονται στις περιπτώσεις όπου η επιχείρηση αντιμετωπίζει κάποια κρίση. Το πρώτο βήμα σε μια τέτοια περίπτωση είναι να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά των κρίσεων. Σε γενικές γραμμές, η κρίση αποτελεί γεγονός ενάντια στη συνήθη τάξη των πραγμάτων. Αναμφίβολα η κρίση απαιτεί άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή της και αποτελεί μια εν δυνάμει ζημιογόνο αιτία αφού πάντα διακυβεύεται κάτι (π.χ. εταιρική φήμη, κερδοφορία, πωλήσεις, αξιοπιστία της εταιρείας κτλ.) που έχει τοπικό ή και διεθνές αντίκτυπο. Ακόμη, στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης μιας κρίσης τα αρμόδια στελέχη συνήθως επιστρατεύουν την κριτική τους ικανότητα και προκαλείται το ενδιαφέρον του Τύπου και των ομάδων ενδιαφερομένων.
Πώς θα πρέπει λοιπόν οι δημόσιες σχέσεις να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης; Κατ' αρχάς, θα πρέπει να καθοριστούν τα προβλήματα σε άμεσο χρονικό ορίζοντα. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να προγραμματιστούν οι ενέργειες στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος. Σε αυτό ιδιαίτερα πολύτιμη είναι η διατύπωση όλων των πιθανών σεναρίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ενεργειών. Επίσης, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η δημιουργία μιας Ομάδας Αντιμετώπισης Κρίσεων μέλος της οποίας θα είναι και ο εκπρόσωπος τύπου της επιχείρησης, διευκολύνει σημαντικά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ενεργειών.
Πέρα από τα παραπάνω, θα πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται ΟΛΕΣ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πληροφορίες από έμπειρα - στον τομέα αυτό - στελέχη. Επιπλέον, σε προληπτικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν οργανωθεί κατά διαστήματα ασκήσεις ετοιμότητας αλλά και να έχει προετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος με όλες τις πιθανές ερωτήσεις που τυχόν να δεχθεί η επιχείρηση οι οποίες θα συνοδεύονται από τις ενδεδειγμένες απαντήσεις.
Ο χειρισμός μιας κρίσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εταιρικής φήμης. Για το λόγο αυτό, η κατανόηση των αναγκών όλων των ομάδων ενδιαφερομένων (μέτοχοι, εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες, κράτος κτλ.) αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η παροχή πληροφόρησης και ειλικρινών διαβεβαιώσεων, η αποφυγή εντάσεων, η ευελιξία και η μακροπρόθεσμη θεώρηση της κατάστασης και των διαφόρων χειρισμών.